Vreeswijk
De geschiedenis van Vreeswijk gaat terug tot in de 10e eeuw. Het dorp Vreeswijk wordt in de geschiedschrijving vermeld als Fresionouuic (Friezenwijk). In de 14de eeuw verplaatste de kern van het dorp zich naar de directe omgeving van de rivier de Lek. Met de bouw van de Oude Sluis in de Vaartse Rijn, die nog steeds op die plaats aanwezig is, werd in 1373 begonnen. Deze sluis is gebouwd om de verbinding tussen Utrecht en de Rijn weer tot stand te brengen. Nadat de sluis in 1815 onverwacht instortte werd hij van 1822 tot 1824 herbouwd.
In 1881 werd besloten tot de aanleg van het Merwedekanaal dat van Vreeswijk een belangrijke scheepvaartplaats maakte. De haven wordt nog steeds gebruikt maar door de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal verplaatste vanaf 1931 het economische scheepvaartverkeer zich naar dat kanaal. Vanaf de Lek maakt dat scheepvaartverkeer via het Lekkanaal gebruik van de Beatrixsluizen om richting het Amsterdam-Rijnkanaal te varen. De recreatie scheepvaart maakt vooral gebruik van de Koninginnesluis om vanaf de Lek door Vreeswijk het Merwedekanaal op te varen.
Na de Tweede Wereldoorlog nam de bevolking van Vreeswijk fors toe en werd de wijk Zandveld gebouwd. In 1971 zijn de gemeenten Vreeswijk en Jutphaas samengevoegd tot de groeikern Nieuwegein. De kern Vreeswijk heeft nog steeds zijn historische karakter behouden en heeft rond de oude haven een aantal horeca gelegenheden en winkels. Daar waar de Vaartse Rijn en het Merwedekanaal samenkomen (De Punt) is nieuwbouw gerealiseerd alsmede rondom de huidige passantenhaven.
De Stichting activiteitengroep Vreeswijk organiseert een aantal activiteiten in Vreeswijk. Wilt u meer informatie over activiteiten in Vreeswijk: http://invreeswijk.nl/